Kläderna gör mannen är ett gammat talesätt. Det gäller även på jakten. Vad är rätt jaktklädsel? Viktigast av allt är att kläderna är funktionella och anpassade till vårt nordiska klimat. Bland det värsta som finns när du är ute i skogen på jakt är att du blir blöt och/eller fryser. Därför ska jaktkläderna tåla regn och väta, vara vindtäta och även vara varma. Det gäller inte bara kläderna, utan vattentåliga och väl ingångna kängor som med bra passform är också viktigt för att du ska kunna njuta av jakten. Förutom klädernas funktionalitet är det ju viktigt för din del att kläderna är snygga och att du gillar dem, att de även passar in bland jaktkamraterna och naturlandskapet är två andra aspekter att ta hänsyn till. Jaktkläder av hög kvalitet har ofta en väldigt lång hållbarhet och kan användas under många, många år.

Ja, det finns mycket att tänka på när det kommer till jaktkläder. Intressanta synpunkter kan du läsa i artikeln Jaktbutiken vill få korn på nya kunder som pekar på bredden i utbud och jägarnas preferenser vid val av jaktkläder. Vissa saker kan tyckas små, men accessoarer som ”en fjäder i hatten” vid fågeljakt eller en bäversvans i mössan ger extra piff till jaktkläderna. En orange rand eller band i hatt/mössa/keps har en säkerhetsmässig betydelse för att undvika skadeskjutningar. Jaktkläderna går generellt i grönt, brunt, svart, grått och passar väl in i det omgivande naturlandskapet. Vid vinterjakt på t.ex. fjällripa bärs ofta vita överdragskläder för att smälta in i vinterlandskapet. En matchande scarf är en vanlig accessoar vid fågeljakt.

Ett varmt underställ av hög kvalitet är nödvändig för att behålla värmen när du jagar under höst och vinter. Likaså är ansiktsmask ofta nödvändig, speciellt vid jakt vintertid, för att undvika att vind och kyla ger upphov till frostskador. Detsamma gäller handskar.