Det finns mycket du bör tänka på och planera för när du ska ut och jaga. Hur blir vädret? Hur ser jaktterrängen ut? Hur länge ska ni vara ute och jaga? Finns det någon klädkod för jaktsällskapet? Låt oss börja nerifrån och arbeta oss uppåt.

Rätt kängor och sockar är nödvändig för att ha en trivsam jakt. Kängorna ska vara ”foträtta” och anpassade till fötterna och väl ingångna, kunna stå emot regn och väta, infettning av kängor både före och efter jakt är viktigt. Sockorna ska vara anpassade till temperaturen. Byxor ska vara tåliga och vattenavstötande samt hålla ute blåst och vind. De ska gärna erbjuda förvaringsmöjligheter, så flera fickor är ofta att föredra. Jaktrocken eller jackan ska även den tåla regn och väta samt hålla ute vind och blåst, erbjuda förvaring i fickorna, samt i förekommande fall vara fodrad för att hålla värmen uppe. Det är väldigt praktisk att ha en jaktrock med uttagbart foder, då kan du anpassa den till temperaturen och använda den såväl sommar som vinter.

Ett skönt sittande underställ hjälper dig att hålla dig varm. En skjorta ovanför är alltid att föredra. Att ha rätt handskar och ansiktsskydd är viktigt för att att hålla värmen och hålla bort vind och väta. En mössa för vinter, en jakthatt eller jaktkeps för vår, sommar och höst, med väl synlig färgsignal, är lämpligt.

Det är viktigt att tänka på att ha med sig ett ombyte. Även om du bara ska jaga en dag är det viktigt att ha med sig ombyte ut på jaktpasset. Sockor och kängor är försäkringar för att du ska kunna byta om du skulle bli blöt om fötterna. Att ta med sig extra tröja, skjorta och underställ är också en klok försäkring för att få ett så trivsamt jaktpass som möjligt och undvika att frysa.