Självklart måste du ha med dig vapen som är anpassat till vilket/vilka djur som ska jagas. Du måste även ha med dig ammunition, vapenlicens samt giltig id-handling. Men förutom jaktvapen och ammunition finns det mycket annan jaktutrustning som är bra att ha med sig ut i skogen. Jaktkniv, utrustning för vapenvård och en handkikare är annat som är bra att ha med sig i ryggsäcken. Hörselskydd, gärna s.k. aktiva hörselskydd, som förstärker ljudet 5-6 gånger är väldigt populära. Ger förstärkt uppmärksamhet på ljud och gör dig mer alert jämfört med de passiva hörselskydden som bara har ljuddämpande effekt.

Är ni flera som jagar är det en stor fördel om ni har tillgång till jaktradio eller kommunikationsradio, visst kan det fungera med mobiltelefon, men en professionell komradio ger ökad kommunikationssäkerhet. Kom ihåg att den utrustning som används ska vara anpassad till vårt nordiska klimat, så att den fungerar oavsett väderlek. Att ha på sig färgglada och väl synliga färgmarkeringar (ofta orange) på sin jaktrock och/eller mössa/hatt/keps är en billig livförsäkring. Ha även gärna en färgglad väst till din hund, så att den blir extra synlig. Om du har hund är en hundpejl en god investering för att kunna lokalisera din hund på väldigt långa avstånd (upp till 40-50 km), det finns även särskilda pejlar för grythundar. Eftersöks- och pannlampor är nödvändigt att ha med sig ut på jakten.

En ryggsäck av hög kvalitet som är vattentålig (gärna med gummiplastad insida), lätt att bära, funktionell och gärna med uppfällbar stol att sitta på, är ovärderlig. Ta gärna med ett liggunderlag som du kan sitta eller lägga dig ner på vid paus i jakten är ett enkelt men handfast tips. Förstås, rätt kläder i rätt väder, är en förutsättning för att du ska kunna njuta av din jakt. Vattentåliga väl ingångna kängor, vind- och vattentäta byxor och jaktrock, varmt underställ och handskar, mössa, ansiktsskydd samt halsduk, som sagt, utrustningen får anpassas till årstid och väderlek.