Att ha med sig rätt utrustning för att laga mat när du ska ut på jakt, fiske eller vandra i naturen under flera dagar är väldigt viktigt. Ett väl fungerande triangakök gör att du snabbt och enkelt kan värma vatten, soppor, koka eller steka råvaror. Triangakök finns i flera storlekar och värms upp med antingen spritbrännare eller gasolbrännare. De är vanligtvis tillverkade i lätt-aluminium, som gör att de är lätta att bära med sig. När du köper ett triangakök kan du ofta köpa till ett paket med kastrull/kokpanna, stekpanna, kaffekanna, tallrikar och bestick. Antingen har du med dig vatten i packningen, men är du t.ex. i Norrland går det alldeles utmärkt att fylla på vattenflaskorna i närmaste bäck eller sjö utan att koka det. Oavsett var du befinner dig, det är alltid bra att ha tillgång till en termos för att kunna ha med sig varmt kaffe eller te, eller kanske choklad, för att kunna stärka sig med varm dryck utan att behöva starta upp triangaköket varje gång. Glöm inte att ha med dig diskmedel i ryggsäcken, så att du kan hålla en hög hygienkvalitet och diska din matutrustning efter varje måltid. För guds skull, glöm inte att ta med dig tändstickor och tändare!

Alternativet till triangakök är att samla ved och göra en öppen eld. Det sprider värme, är mysigt och fungerar alldeles utmärkt att laga mat vid. Jämfört med triangaköket så kan du med fördel grilla korv, kött eller fisk vid en öppen eld. Däremot krävs det lite finess och utrustning för att på ett bra sätt kunna använda kastruller och stekpannor om du lagar maten vid en öppen eld. Sist, men inte minst, det är viktigt att du säkerställer att elden verkligen är släckt och inte ligger och pyr när du och ditt sällskap ska vandra vidare.